Canet a tota vela!

El dia 17 de setembre de 2013 vam començar La volta al món des del litoral de Canet. Les activitats que hem fet des de llavors relacionades amb la regata de la Barcelona World Race es poden veure al nostre diari de BITÀCOLA: 

Dia 17/09/13 – Ens coneixem i fem els grups de treball. Aquest dia vam fer jocs cooperatius amb música per conèixer-nos i fer els grups de treball. Estàvem tots i totes molt desorientades perquè no sabíem res del que faríem a les classes d’optativa. Va ser un principi embolicat com un nus AS DE GUIA, divertit i sorprenent. Vam fer sis grups de treball que es van dir aventura, bitàcola, horitzó, as de guia, drassanes i brúixola. 


Dia 24/09/14 – Com faries la volta al món des del litoral de Canet? Vam imaginar diferents maneres de fer la volta al món des del litoral de Canet: per mar, per aire i per terra i amb diferents medis de transport tal com globus aerostàtic, submarí, avió, vaixell, bicicleta, a peu, núvol màgic... Per preparar el nostre viatge imaginari vam haver de respondre les preguntes Què necessites saber? Què hauries de portar? Per on passaries? Amb qui aniries? Com organitzaries l’AVENTURA? Vam aprendre que per viatjar és molt important organitzar-se. 

 

01/10/13 – Què saps de la Barcelona World Race? Quès saps sobre el litoral de Canet? Què t’agradaria conèixer i descobrir? Amb aquesta activitat vam descobrir que no sabíem què és la Barcelona World Race. Per fer els grups cooperatius ens vam ajuntar pels nostres interessos. Un cop fets els grups havíem de pensar un nom pel grup tal com Adventure Girls, Canet fauna, Imaginàriu, Els reis dels 7 mars, Veles al vent, Geosfary, Ancles salvatges... crear un logotip pel nostre grup i assignar uns rols de treball: capità o capitana, oficial de pont o pilot, nostramo o contramestre/a i oficial de comunicacions. Els grups que vam fer ens van semblar bé ja que no vam fer els grups amb els nostres amics i amigues sinó que ens vam reunir per les coses que volíem aprendre i descobrir. Amb aquest treball el més important que hem après ha estat organitzar la feina i aprendre a treballar en grup, com si estiguéssim a unes DRASSANES i haguéssim de construir junts i juntes un vaixell. 

 

08/10/14 – Comencem el nostre projecte de recerca. A partir d’aquest dia cada grup cooperatiu va començar a fer el seu projecte de recerca. Amb aquest treball hem pogut resoldre alguns dubtes dels interessos que teníem i hem aprés coses interessants que no sabíem sobre temes tan diferents com la fauna i flora del litoral de Canet, què és un submarí, què és el megalodon, quin ha estat l’origen de la Humanitat, quina és la història dels mitjans de transport, com es pesca, què és la Barcelona World Race, entre d’altres.  

 

22/10/14 – Apropa’t al litoral. Aquest dia vam fer una sortida a la platja per estudiar el litoral de Canet com a ecosistema. Vam recollir evidències orgàniques (algues, excrements d’ocell) i inorgàniques (roca mare, sorra, restes de petxines) per estudiar-les al laboratori, també vam fer fotografies de la platja. El que més ens va agradar va ser ficar els peus dins de l’aigua i veure la sorra de la platja amb les lupes del laboratori. Quina sorpresa veure com les coses petites es fan grans! La roca mare de Canet està feta de granit que té feldspat, mica i quars que són minerals de diferents colors. Pel matí a la platja es poden veure les petjades de les gavines. Un altre dia vam dibuixar l’itinerari que vam seguir des de l’institut a la platja amb el google maps.  

 

12/12/13 – Visita al Centre d’Interpretació de la Barcelona World Race. Aquest dia vam anar amb autobús al centre d’interpretació de la BWR. Amb l’ajuda de la BRÚIXOLA vam descobrir que la ciutat de Barcelona es troba al sud de Canet. Quan vam arribar a Barcelona ens vam dividir en dos grups: un grup va anar a la platja per estudiar el litoral de la ciutat de Barcelona i l’altre va estar al centre d’interpretació on hi havia una sala on ens van explicar la vida dels regatistes durant el trajecte de la cursa, també ens van deixar tastar el menjar dels regatistes, després vam anar a veure un vaixell que havia participat a la cursa, ens van explicar com dormien els navegants, l’exigència de no portar pes i també vam fer una gimcana relacionada amb la cursa. Llavors, vam fer un intercanvi de llocs, els que havien anat a la platja anaven al centre. A la platja de la Barceloneta vam fer entrevistes i moltes altres activitats.

 

03/12/14 – Exposició oral del projecte de recerca. Des de principi de curs tots i totes sabíem que aquest dia arribaria. Ho veiem de llunt, a l’HORITZÓ, com si mai hagués d’arribar. I per fi va arribar el dia de l’exposició oral!! Tothom volia sortir per demostrar tot el que havíem après aquest trimestre. Dos grups de treball ens vam ajuntar a una aula i el jurat van ser dos professors/es, un de cada grup, i un capità o capitana d’un grup cooperatiu. Les presentacions les vam fer amb el suport power point. Cada grup sortia i anava explicant coses del tema que havia triat i el per què l’havia escollit. Tothom va aprendre de tothom. 

 

Text elaborat per les alumnes de 1r d’ESO Victòria Espinosa, Marina Moragas, Laura Ripoll i el grup Adventure Girls.    

 

DESITGEM MOLTA SORT A TOTS ALS VAIXELLS DURANT LA REGATA!

 

Equip de la volta al món des del litoral de Canet (professorat): Sònia Alarcón, Inma Benedico, Carme Cid, Miquel Galceran, Ariadna Masip, Aran Prades, Alonso Porto, Ramon Ten, Manel Tostón, Oleguer Verge