Cada vegada es nota més el CANVI CLIMÀTIC!

Una de les majors preocupacions dels navegants que passen pel cap d’Hornos és la gran presència de growlers i icebergs, els quals resulten enormement perillosos durant la navegació ja que els vaixells se’ls poden trobar i patir col·lisions. 

El principal efecte de l’augment dels gasos d’efecte hivernacle es tradueix en un augment global de la temperatura. També han augmentat el nombre d’incendis forestals i la seva força s’ha incrementat molt en l'última dècada. També s’han sofert més catàstrofes naturals climàtiques com tempestes tropicals, pluges torrencials, inundacions, etc. Aquests efectes es produeixen conforme el clima és més càlid, l’evaporació s’incrementa causant un augment en les precipitacions i la seva virulència. Aquest augment de pluges també produeix més erosió, cosa que afavoreix la desertització. 

Altres efectes són menys evidents però igualment greus. Els corrents marins són molt importants en els climes continentals i la seva modificació pot provocar greus variacions en les temperatures. El corrent de l’Atlàntic Nord, per exemple, és produït per canvis de temperatura i sembla ser que, quan el clima es fa més càlid, aquest corrent va disminuint, fet que provocarà que zones com Escandinàvia i Gran Bretanya podrien presentar un clima més fred en no arribar aquest corrent càlid. 

Un altre motiu de gran preocupació és l’augment del nivell del mar. Aquest nivell està pujant entre 1 i 2 cm cada dècada i és provocat, d’una banda, per l’expansió de l’aigua quan s’escalfa, i per l’altra, pel desgel dels casquets polars. Aquest desgel produirà també un augment del nombre d’icebergs i growlers que són difícils de veure, fins i tot, els radars dels vaixells, els costa de detectar-los.